1/10/16

ZHTΩ Η ΚΥΠΡΟΣ

Σήμερα έχουν συμπληρωθεί 56 χρόνια από τότε που η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου το 1960 .Η ανεξαρτησία, που επήλθε μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας, ήταν αποτέλεσμα των συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου που υπογράφηκαν από τον Εθνάρχη Μακάριο, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορία έχει δείξει ότι η νήσος Κύπρος ήταν ανέκαθεν μια επιθυμητή εδαφική κτήση, όχι μόνο για τους φυσικούς πόρους της, όπως ο χαλκός και το ξύλο, αλλά κυρίως για τη στρατηγική θέση της ως το κατώτατο όριο στις ηπείρους της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Στο παρελθόν, η Κύπρος κατακτήθηκε, αγοράστηκε και πωλήθηκε αμέτρητες φορές και όμως οι κάτοικοί της πάντα κατάφερναν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις τους. Για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της με την ανεξαρτησία της το 1960 απέκτησε τον έλεγχο του πεπρωμένου της.
Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε αυτά τα 56 χρόνια πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες αφού δεν ήταν λίγες οι ιστορικές περιπέτειες που την ταλάνισαν. Τρανταχτά παραδείγματα-γεγονότα που έλαβαν χώρα, ήταν οι διακοινοτικές ταραχές(1963-1964) το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών και η τουρκική εισβολή του 1974.









Σήμερα η Κύπρος είναι μια σύγχρονη δημοκρατία διεθνώς αναγνωρισμένη, μέλος του ΟΗΕ και του συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με το παράδοξο ότι δεν αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και οφείλει να έχει δική της φωνή και δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη διεθνή σκηνή.

Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους αγωνίστηκαν για την εγκαθίδρυση και υπεράσπιση Κυπριακής Δημοκρατίας στην δύσκολή της αυτή ιστορική πορεία. Εμείς οι σημερινοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί το ισχυρότερο μας όπλο για την επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

H ΝΕ.ΔΗ.Κ. ανταποκρίνεται στο χρέος της και παραμένει πιστή στις αρχές και αξίες που οι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπηρέτησαν.

Γραφείο Τύπου και Διαφώτισης ΝΕ.ΔΗ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου